PLUK banken

En oversigt over ideer, ressourcer, links og meget mere.

Der er ikke decideret nogen fælles retning med ideerne, og kategoriseringen kan derfor være lidt mangelfuld.

Pluk og du skal finde.

 

Stop-motion.
 

Hvad er Stop-Motion?

Stop-motion begrebet dækker over den teknik man bruger, når man samler en række billeder til visning i en hastighed der giver fornemmelsen af bevægelse. Når vi ser TV ser vi ca. 25 billeder i sekundet, men de kommer så tæt og har så små forskelle indbyrdes, at vi fornemmer det som en glidende bevægelse. 
Når vi ser video på en hjemmeside, er tempoet helt nede på 15 billeder og vi opfatter det stadig som rimeligt glidende.

Det er kort sagt en række billeder der ved visning i et tilpas højt tempo skaber illusionen af bevægelse. Logikken i stop-motion er derfor, at vi tager tilpas mange billeder, og viser dem så hurtigt efter hinanden at de fornemmes for sammenhængende. Lige så enkelt det er i sin logik, lige så kompliceret og omfattende kan det blive at udføre det.

Du kender det måske fra de gange hvor man har siddet og tegnet en streg på en side i ens hæfte, givet stregen et lille knæk på den næste side, og sådan er blevet ved, enten til det ringede eller hæftet var brugt. Så kunne man bladre en lille film frem.

Nederst på denne side er der samlet et par links til nettet, hvor du måske kan blive inspireret. Prøv også at søge på "stop motion" på Google, Wikipedia eller på YouTube.

Baggrund for at bruge stop-motion?

Der er mange fag der kunne få glæde af stop-motion. Det kan fx bruges til at rykke ved vores tidsfornemmelse. Tænk på den oplevelse det er at se et videoklip hvor en hel dag løber af sted på måske 10 sekunder: Skyer der forandrer sig i et forrygende tempo, dyr eller mennesker der pisker af sted. Tænk også på de dukkefilm eller animationsfilm hvor modellervoks pludselig får liv. I dag er man teknisk forbi det stadie, og animationsfilm som Ice-Age, Shrek, Terkel i Knibe m.fl. er nærmest almindelige film for eleverne.

At film er velegnede til at forklare og informere med, er der næppe nogen der vil tale imod. Det er heller ikke tilfældigt at Kulturministeriets elektroniske bibliotek www.E17.dk til brugere med en funktionsnedsættelse, også tilbyder filmklip og animationsfilm. Det nye for os undervisere er at det er muligt for elever at illustrere og fortælle i filmmediet uden nødvendigvis at optage filmklip og skulle redigere i det. Den minimale redigering der er nødvendig her, er let at illustrere og lære eleverne så at de er selvhjulpne. De kan jo fx starte med at se en instruktionsvideo. 
> instruktionsvideo for Pinnacle DV Studio.
> instruktionsvideo for Windows Movie Maker.

Didaktiske perspektiver for Stop-Motion

Stop-motion er utroligt enkelt. Det er billeder sat sammen, så de fortæller en forandring.

Som sagt kræver det ikke meget andet end en historie man vil fortælle, et kamera og en computer med XP, hvorved der er adgang til det gratis videoredigeringsprogram Movie Maker.

Det afgørende er derfor ikke om det er muligt, men hvorfor det skal bruges, hvis det altså overhovedet skal det. Teknisk set er det overskueligt og nemt fra mellemtrinnet og op.

Stop-motion er et redskab til at gøre statiske ting bevægelige. Det kan være en måde at illustrere bevægelige forhold på.

Bevægelighed er liv, udvikling, interaktion.....men også elevernes egne refleksioner som jo ligger bag en del af deres valg og udtryksformer.

Vi som lærere kan derfor bruge stop motion som et redskab til at eleverne kan indfange forhold som kan være svære at indfange og beskrive på normal vis. Lige i PLUKs ånd. 

Eksempler på stop-motion

Basilikum (tid: 0.08) Dette filmklip er lavet ved at fotografere en potte med basilikum over en dag, i intervaller af 20 minutter. Det gør det muligt at se hvordan en plante konstant bevæger sig efter solen. (Se lille version 450 kb)

Vanding (tid: 0.07) Et meget lille filmklip, hvor billeder med interval på bare 1 minut bruges til at se hvordan og hvornår en tør plante kommer sig.

Ergonomi i skolen (tid: 0.13) Dette filmklip er lavet for at få øje på hvordan vi bevæger os i løbet af en time. Filmen kan bruges til at diskutere ergonomi, arbejdsformer eller på andre måder trække sin egen hverdag lidt i fokus på en ny måde. Et perspektiv ved en film som denne kan være at man beslutter sig for at skifte arbejdsstillinger og opgavetyper oftere. Det kan være med til at gøre noget ved ondt i ryggen.....

Lego-dans (tid: 0.31) Dette filmklip er et gammelt stop-motion klip hvor vi leger med ideen om at klippe billeder sammen til både at give bevægelser frem og tilbage.

Sådan kan man lave stop-motion film.

Der skal arbejdes efter en plan. Tages billeder. Klippe billederne sammen i et program der kan lave video. Herefter skal filmen til sidst gemmes og vises for sit publikum. Endeligt skal du sende en mail til Pluk.dk fortælle om dit arbejde og eventuelt hvor andre kan se det. 

Tænk en gang

Prøv fx at tænk på det eksperiment at man sætter flere film sammen i ultrakorte frames, dermed kan man lave en film med flere parallelle handlinger og forløb, men kan man se flere film på samme tid? Altså kan man både se en biljagt og en krimi på samme tid??

Links

På min hjemmeside www.peter-leth.dk/dv/ finder du en smule informationer omkring digital video. her er der en brugsanvisning til iMovie. Det er primært programmet Pinnacle DV Studio jeg bruger, men alle programmer er i princippet velegnede til projektet. Der er heller ikke forskel på om brugerfladen er Mac eller PC. Det er bare at klø på.

Læs lige om alle de sjove stumper legetøj der kan bruges i folkeskolen om 5 år.
http://www.3dnet.dk/wordpress/?cat=1

Denne side er skrevet af Peter Leth, april 2007.
Informationer der bruges fra denne side, bør ske med henvisning til Pluk.dk

 



Al læring bygger på forståelse.




Billedkilde: www.animaatiokone.net

Hvis du har svært ved at sætte ord på tingene, skulle du måske lade være med bruge ord.

Pluk.dk