LEGO

På denne side får du opskriften til at skabe en dynamisk vinkel på din undervisning. Brugen af Lego-klodser har mest været til brug i naturfagsundervisningen, men vi vil vise dig hvordan også andre fag kan nyde godt af klodserne.

Læs det hele igennem inden du går i gang. Arbejdet med at læse dette, indkøbe legoklodser, opstille opgaver og endeligt at bruge det, vil stadig være en "billig" forberedelse, så frygt ikke for omfattende forberedelse og kort brugbarhed. Når du først er kommet ind på klodserne, vil de helt naturligt være til hjælp, gavn og fornøjelse i mange timer fremover.

Ideer til din undervisning
Når du står med klassen, og alle har fået tildelt en pose med klodser, ja så er du jo i gang. Pas på med at brug en masse overvejelser om de opgaver du giver dine elever. Vores erfaring er at du hurtigt vil udvikle dine egne opgaver. På samme måde vil du lære at tilpasse deres tidsforbrug. Målgruppen er hvad du føler for. Men brug det fra 3. klasse til voksne uden at du eller de vil føle sig latterliggjort.

Opgaveforslag: (generelle opgaver som vil kunne gøre sig i alle fag).

  • Helt enkelt: Byg et tårn

  • Helt enkelt: Byg et dejligt sted at være.

  • Helt enkelt: Byg et sted at sove.

  • I gang: Du er udpeget af bestyrelsen til at komme med det næste års model af: Havemøbler, sæbekassebiler, campinghytter, skolegården ...

  • I gang: I forhold til et konkret Byg en forbedring, byg en forandring, byg noget helt

  • Kompliceret: Byg et tillægsord

  • Kompliceret: Stop eleverne midt i læsningen af en novelle, artikel e. lign. og lad dem bygge den konflikt personen står i, bygge de tanker der er oppe i hovedet på en person i teksten, bygge din mening, bygge en løsning på den aktuelle konflikt/problemstilling

Opgaver til enkelte fag
ENGELSK / TYSK Forholdsordene på, ved, over, under m.fl.
I forhold til beskrivende opgaver vil klodserne virke som en redskab i de situationer, hvor eleverne mangler ord, og hvor de med deres model kan fortælle hvilke ord de mangler. Tænk bare på klassikeren "min sommerferie", hvor klodserne kan være til stor støtte for eleven.

DANSK: Tænk på hvad Storm-P maskiner og Lego kan gøre for hinanden, og for eleverne i forhold til forestillingsevne, opfindsomhed, pudsighed, træk til smil mm. Kan du så komme i gang.
DANSK: Prøv at læs en tekst med din klasse. Stop dem i en konflikt i teksten og lad dem bygge på enten at beskrive situationen, bygge på løsningsmodeller, bygge hvad der nu vil ske, bygge på de tanker en person i teksten gør sig osv. Du bliver overrasket. 

MATEMATIK: Det er veldokumenteret andre steder, så det finder du ikke her.

Forberedelse
For at kunne bruge vores opgaver i din undervisning eller i dit arbejde, skal du gøre disse forberedelser:
1. Der skal laves en pose til hver deltager med de klodser som skal bruges til opgaverne. Denne sortering tager lidt tid, og er sikkert ikke vigtig at bruge din tid på. Giv i stedet deltagerne/ klassen opgaven med at søge/plukke og fordele klodserne, sådan at det giver en god spænding forud for brugen af poserne.
2. Overvej om der er mulighed for at lægge et underlag på bordpladerne når der skal bygges. Det giver en bedre ro omkring arbejdet, og dermed en skarpere koncentration.

Baggrund

Konceptet med Lego i undervisningen er ikke ny. Lego selv, har de seneste sat sig for at stå massivt i undervisningen indenfor naturfagene, med produkterne Robolab, Mindstorm, Technics m.fl.

Den anvendelse PLUK arbejder med er tilrettelagt efter nogle helt andre motiver, opgaver og faglige mål. Opgaverne på disse sider er inspireret efter et møde med Robert Rasmussen, Tuft University, MASS, USA, tidl. ansat som udvikler hos Lego.

Den konkrete baggrund for at PLUK bruger det her, er en række undervisningsforløb på Tim Skole i 2006, hvor elever i 8.klasse har været igennem en række opgaver i fagene dansk, samfundsfag, kristendom, historie. Undervisningen er dokumenteret her.

PLUK 2006