Copyright, All rights Reserved 

Bliv ude hunden bider, Privat vej – indkørsel forbudt.
Overtrædelse vil blive anmeldt til politiet. 

Forbud på forbud. Det er en række af de forhindringer vi kan støde på i det daglige. Både på nettet og i den fysiske verden, men hvordan ville det være med disse skilte: 

Kopier du bare, men husk at fortælle at du har det fra mig. 

Pas på, hunden er lidt utryg ved fremmede – vi beklager. 

Nu er det første en realitet – det med hunden ved jeg ikke. Løsningen hedder Creative Commons License, og er en fantastisk mulighed for at fortælle omverdenen at ens ting godt må bruges på visse betingelser. 

Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, nemlig at sikre en tilgængelighed for brugeren på nettet. Det åbner op for at vi nu kan gå på nettet, og låne og dele med hinanden. Det kræver bare at vi holder øje med materialer der er markeret med et af CC’s logoer, så er det klar til burg.

Creative Common License er en række tilladelser som “forfatteren” kan give alle mulige materialer; billeder, bøger, tekster, lyde, musik, kunstværker eller hvad du ellers kan forestille dig. Udgiveren kan ved hjælp af tre vurderinger definere hvad vi må med hans materialer: Må vi bruge det med navn, må vi ændre i hans materialer, må vi bruge det kommercielt. Den mest populære kategori er den man kalder for “gratis reklame”. Det betyder at materialet ikke må ændres eller bruges kommercielt og at vi skal påføre kilden. Det vises nogle steder som By-Nc-Nd (Byline, Non-commercial, Non-derivates), mens den mest frie licens blot kræver at man anmelder hvor man har tingene fra: By.

Vi omtaler perspektiver og muligheder ved CC-licenser i flere film i Lær IT’s Flash-Navigator, fx i afsnittet om Flickr, hvor jeg viser hvordan du nemt kan hente 23 millioner billeder i høj kvalitet, som du uden videre kan lege videre med. Men også andre hjemmesider er ved begyndt at understøtte denne licens, og dermed udbredes vores legeplads konstant.

Går du ind på www.Archive.org kan du fx. finde tusindvis af materialer – sange, lydklip, billeder og tekster der er givet fri under denne licens. 

Har du selv lyst til at være med til at legitimere og åbne nettet for andre, kan du på CreativeCommons.dk finde forklaringer og hjælp til at placere CC-logo på dine materialer. Her kan du også læse nogle spændende artikler om samarbejdet mellem Koda og Creative Commons, der går ud på at give kunstnerne frie muligheder for at give deres værker frit til befolkningen, mens de kommercielle interesser bibeholdes og fortsat varetages af Koda. 

Det handler om at viden og nysgerrighed har de bedste betingelser, og der har rettigheder længe været et benspænd. 

 Creative Commons License
Dette værk er licensieret under en Creative Commons Navngivelse-Ikke-kommerciel-Ingen bearbejdelser 2.5 Danmark Licens.

Comments

[…] Jeg har oprettet en ny sektion her på bloggen; Artikler/opgaver. Her kan du kvit og frit downloade og bruge det arbejde jeg har lavet. Alle artikler og opgaver ligger under en Creative Commens licens. Hvis ikke du ved hvad CC (Creative Commens), så har Peter Leth på https://www.pluk.dk en lille artikel om licensen. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.